Enrico Casari

  tenor

Biografie

opvoering van La Sonnambula (V. Bellini), gedirigeerd door Rani Calderon in Gent en Antwerpen. In België trad hij in 2008/2009 tevens op in de Koninklijke Muntschouwburg in de opera Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart). Bij Opéra Royal de Wallonie debuteerde hij als Tamino in Die Zauberflöte (W.A. Mozart) en zong hij tevens Brighella in Ariadne auf Naxos (R. Strauss).


Tijdens zijn studie aan de Opéra National du Rhin (ONR) zong hij in belangrijke producties rollen als Noctambule en Pape des fous in Louise (G. Charpentier), Brighella in Ariadne auf Naxos (R. Strauss) en Malcolm in Macbeth (G. Verdi), onder leiding van Enrique Mazzola. Hij vertolkte ook met glans de titelrol van Nino Rota’s Aladino e la lampada magica. Verder zong hij eveneens talrijke concerten, waaronder Messa di Gloria (G. Puccini).


 

In het seizoen 2010/2011 keerde hij terug naar ONR Strasbourg voor de rol van Janek in Vec Makropulos (L. Janacek) in de nieuwe regie van Robert Carsen. Verder was hij ook terug te zien en te horen als Tamino in Die Zauberflöte met de herneming van de productie van ORW aan de Opera van Rouen en zong hij eveneens de rol van Tamino in Die Zauberflöte in Palais de Beaux Arts in Brussel.


Het seizoen 2011/2012 luisterde hij onder meer Galaconcerten in Penang en Kuala Lumpur op en vertolkte hij aan de ONR Strasbourg de rol van Kudrjas in Kat’a Kabanova (L. Janacek), in een regie van Robert Carsen en in Der Rosenkavelier (R. Strauss), van de hand van Marianne Clement en gedirigeerd door Marko Letonia. Met Malcolm in Macbeth, geregisseerd door Francisco Negrin en onder leiding van Paolo Arrivabeni maakte hij eveneens zijn debuut aan de Opéra de Monte-Carlo.


In het seizoen 2012/2013 zong hij Beppe in Pagliacci (R. Leoncavallo) aan Opéra Royal de Wallonie in Luik, naast José Cura. Hij maakte zijn debuut in Verdi’s Requiem in een reeks concerten in België en debuteerde in het Teatro La Fenice als Janek in de herneming van Robert Carsen gelauwerde productie van Vec Makropulos


Engagementen voor het seizoen 2013/2014 omvatten onder meer Lucia di Lammermoor (G. Donizetti) aan Opéra de Lille, Verdi’s Requiem in deSingel in Antwerpen, Tamino in Die Zauberflöte in het Teatro Comunale in Bolzano, Lancelot (cover) in Le Roi Arthus (E. Chausson) aan Opéra National du Rhin, La Scala di Seta (G. Rossini) in Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en Alberto in La Gazzetta (G. Rossini) aan het St. Moritz Opera Festival en Opera Basel.


Tijdens seizoen 2014/2015 zong hij de rol van Beppe in Pagliacci aan Opéra de Monte-Carlo, naast Leo Nucci en Marcelo Alvarez en maakte hij zijn debuut in Die Schöpfung (J. Haydn) voor de 1000ste verjaardag van de Cathedral de Liège.


In 2015/2016 was Enrico te horen in Lucia di Lammermoor aan Opéra de Rouen, Limonges en Reims, alsook in Vec Makropulos, geregisseerd door Robert Carsen aan Opéra National du Rhin en Pagliacci aan Opéra de Metz. In Opéra Royal de Wallonie zong hij een uitmuntende Des Grieux in Manon Lescaut (D. Auber) naast Sumi Jo en voerde hij eveneens Requiem (W.A. Mozart) uit.


Recent zong Enrico de rol van Alberto in  La Gazzetta aan The Israeli Opera in Tel Aviv, Kudrjas in Kat’a Kabanova (L. Janacek), geregisseerd door Robert Carsen in Teatro Regio di Torino en Pagliacci in Opéra National du Rhin.


Komende seizoen zal Enrico te horen zijn in Adriana Lecouvreur (F. Cilea) aan de zijde van Roberto Alagna en in I Puritani (V. Bellini), beiden aan Opéra de Monte-Carlo. Verder zal hij ook debuteren als Narraboth in Salome (R. Strauss), in een regie van Robert Carson en onder leiding van Gianandrea Noseda aan Teatro Regio di Torino. Na Le Nozze di Figaro in Luik, keert hij naar zijn thuishaven Verona, waar hij in het Teatro Regio di Verona nogmaals als Narraboth in Salome te horen zal zijn. 

De veelzijdige Italiaanse tenor Enrico Casari studeerde musicologie aan de Universiteit van Pavia en behaalde een post-graduaat lyrische kunst aan de Opera Studio Vlaanderen (Gent) en aan de Opera Studio van de Opéra National du Rhin in Strasbourg. Hij genoot eerder een zangopleiding aan het Conservatorium van Verona en vervolmaakte zich bij Augusto Vincentini, Ivo Vinco en Sherman Lowe. 


In 2006 was hij laureaat van de wedstrijd ‘Teatro Musicale del Settecento’. Dit bezorgde hem de hoofdrol in Bastien und Bastienne, een operaproductie die werd opgevoerd in het fameuze ‘Bibiena Teatro’ van Mantova. Op het einde van datzelfde jaar ontving hij de Eerste Prijs op de zangwedstrijd ‘Rinaldo Pelizzoni’ in Parma en in 2007 was hij laureaat van de Internationale zangwedstrijd ‘Città di Bologna’.


Een eerste doorbraak kwam er met zijn deelname aan de CD-opname voor Deutsche Grammophon (2008), van de opera Fedora (U. Giordano), naast Angela Gheorghiu en Placido Domingo, samen met het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg onder leiding van Alberto Veronesi.


Bij de Vlaamse Opera was hij  in 2007/2008 te horen in Petite Messe Solennelle (G. Rossini) en in een concertante


 

 

© Copyright